Encyklopedia składników 

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
  • Czarny bez (Sambucus Nigra L.) zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu wiele cudownych właściwości. O zainteresowaniu rośliną świadczą wykopaliska z epoki kamiennej. Znany był też w starożytności. U ludów germańskich należał do drzew świętego gaju i traktowany był jako „drzewo życia”. Czarny bez (Sambucus Nigra L.)...

  • To jedna z najstarszych przypraw na świecie. Kora cynamonowa jest znana od czasów starożytnych, kiedy była uważana za ceniony, aczkolwiek niezwykle kosztowny surowiec (cenniejszy niż złoto). To jedna z najstarszych przypraw na...

  •  Imbir przywędrował do nas z Indii. Jest popularną przyprawą, stosowaną w kuchni do potraw słodkich i mięsnych. Pomimo tego, iż ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, to jest również rośliną coraz częściej wykorzystywaną w przemyśle kosmetycznym.  Imbir przywędrował do nas z Indii....

  • Bursztyn to kosmetyczny cud znad Bałtyku. Jest naturalnym antyoksydantem, który przyspiesza odbudowę komórkową, rozświetla i regeneruje skórę, poprawia jej metabolizm, neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się skóry. To naturalny filtr UV, który chroni skórę i włosy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, ma... Bursztyn to kosmetyczny cud znad...

  • Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego życie), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego (Butyrospermum parkii Vittelaria parradoxa) z rodziny Soczyńcowatych (Sapotaceae). Drzewo występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię i dorasta do 15m. wysokości. Masło shea, zwane również masłem...

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów