Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
zamknij

Czym jest ozon?

Ozon to alotropowa odmiana tlenu. Jest on gazem występującym naturalnie w przyrodzie. Największe jego stężenie znajduje się w atmosferze ziemskiej na wysokości od 17 do 35 km. Powstaje podczas wyładowań atmosferycznych w czasie burz, łączy się z żywicami, tworząc aromatyczne terpeny, mające zapach świeżego lasu. Ozon, czasami nazywany aktywowanym tlenem O3, zawiera trzy atomy tlenu, a nie dwa jak tlen.

Ozon jest drugim co do siły sterylizatorem znanym człowiekowi. Jest w stanie niszczyć bakterie, wirusy i nieprzyjemne zapachy. Mimo tego, że działa bardzo silnie, to ma bardzo krótki cykl życia. Kiedy ma styczność z bakteriami, wirusami czy też zapachami dodatkowy atom tlenu niszczy je całkowicie poprzez utlenianie. W trakcie tego procesu dodatkowy atom tlenu zostaje zniszczony i nie pozostaje nic, ani bakterie ani zapach. Jedyną pozostałością jest czysty tlen. W dodatku przy całej swojej efektywności ozon jest bezpieczny. Codziennie jesteśmy poddawani wpływowi ozonu zawartego w powietrzu i jego różnym stężeniu powstałym w wyniku naturalnych reakcji w powietrzu. Ten wpływ ozonu nie wywiera na nas żadnego efektu oprócz wyczuwalnego zapachu. Właśnie siła tego zapachu jest mechanizmem bezpieczeństwa „wbudowanym” w ozon.

Ozon w kosmetologii

W medycynie ozon jest podawany w wielu formach. W kosmetologii istnieją natomiast pewne ograniczenia, dlatego zastosowanie wszystkich form z różnych przyczyn jest trudne. Mimo że istnieje możliwość podawania go w formie gazowej to szerzej wykorzystuje się jego właściwości łączenia się z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Kwasy te występują w szlachetnych olejach roślinnych, ogólnie i szeroko stosowanych w kosmetologii (np. oliwka z oliwek Extra Virgin).Oliwka ta jest w odpowiedni sposób ozonowana i ozon łączy się z kwasami tłuszczowymi, tworząc ozonki. Są to naturalne, trwałe połączenia tego gazu. Pod wpływem temperatury ciała, jak również płynów – w tym potu, ozon uwalnia się i działa dobroczynnie na skórę. Zastosowanie ozonu w kosmetologii częściowo pokrywa się z jego wykorzystaniem w dermatologii. Dotyczy to szczególnie natlenienia, rewitalizacji i regeneracji skóry. Jednocześnie antybakteryjne właściwości ozonu powodują, że kosmetyki zawierające w swoim składzie ozon poprawiają wygląd zdrowej skóry.

Biologicznie czynny ozon usprawnia również penetrację w głębsze warstwy naskórka niektórych elementów składowych kosmetyków. Dzięki temu działają one głębiej i silniej niż kosmetyki o podobnym składzie, ale pozbawione ozonu.

Kosmetyki zawierające w swoim składzie ozon wspomagają leczenie niektórych schorzeń dermatologicznych, np. atopowe zapalenie skóry czy zmiany łuszczycowe. W przypadkach, gdzie skóra jest wysuszona, o zmniejszonej zawartości wody, kosmetyki z ozonem powodują jej lepsze natlenienie, a przez to wzrasta jej napięcie i staje się ona bardziej elastyczna.

Preparaty kosmetyczne z ozonem świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry podrażnionej z oparzeniami, a nawet odleżynami.

Zapraszamy do naszej serii wykładów o ozonie i jego zastosowaniu: