

Czarny bez (Sambucus Nigra L.) zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu wiele cudownych właściwości. O zainteresowaniu rośliną świadczą wykopaliska z epoki kamiennej. Znany był też w starożytności. U ludów germańskich należał do drzew świętego gaju i traktowany był jako „drzewo życia”.
Jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm i skórę, wynika z bogactwa cennych składników, począwszy od olejków eterycznych, poprzez witaminy A, B1, B2, dużą zawartość witaminy C, wapń, potas, sód, żelazo, kwasy owocowe oraz garbniki. Jako surowiec z reguły wykorzystywane są kwiaty oraz dojrzałe owoce.
Owoce czarnego bzu zawierają garbniki, pektyny, witaminy A, C, B1, B2, antocyjany (naturalne barwniki), karotenoidy, żelazo, potas, sód, wapń, olejek eteryczny i kwasy organiczne AHA (m.in. jabłkowy i cytrynowy). W kwiatach znajdziemy natomiast flawonoidy (np. rutyna), kwasy organiczne, olejek eteryczny, garbniki, saponiny, związki triterpenowe, kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy, które zapobiegają degradacji kolagenu) oraz sole mineralne.
Czarny bez jest naturalnym kosmetykiem, który doskonale radzi sobie z trudną skórą. Kosmetyki z ekstraktem z kwiatów i owoców czarnego bzu, przy systematycznym stosowaniu:
- chronią naczynia włoskowate działając jako kuracja przeciw „pajączkom”,
- łagodzą podrażnienia, zaczerwienienia stany zapalne, działają wybielająco
- doskonale oczyszczają skórę i pobudzają jej ukrwienie, wzmacniaja naczyńka krwionośne,
- intensywnie działają antyoksydacyjnie i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i degradacją kolagenu
- koją, zmiękczają skórę i wygładzają zmarszczki,
- łagodzą skutki opalania i zmniejszają wpływ szkodliwego działania promieniowania UV.
Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców
Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.
Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.
W związku z czarnym bzem trzeba pamiętać o kilku rzeczach: