Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
zamknij
Czarny bez
  • Czarny bez

Czarny Bez

Czarny bez (Sambucus Nigra L.) zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu wiele cudownych właściwości. O zainteresowaniu rośliną świadczą wykopaliska z epoki kamiennej. Znany był też w starożytności. U ludów germańskich należał do drzew świętego gaju i traktowany był jako „drzewo życia”.

Ilość

  • Bezpieczne zakupy! Bezpieczne zakupy!
  • Dostawa już od 9,90 zł! Dostawa już od 9,90 zł!
  • Zwrot w ciągu 14 dni! Zwrot w ciągu 14 dni!

Jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm i skórę, wynika z bogactwa cennych składników, począwszy od olejków eterycznych, poprzez witaminy A, B1, B2, dużą zawartość witaminy C, wapń, potas, sód, żelazo, kwasy owocowe oraz garbniki. Jako surowiec z reguły wykorzystywane są kwiaty oraz dojrzałe owoce.

Owoce czarnego bzu zawierają garbniki, pektyny, witaminy A, C, B1, B2, antocyjany (naturalne barwniki), karotenoidy, żelazo, potas, sód, wapń, olejek eteryczny i kwasy organiczne AHA (m.in. jabłkowy i cytrynowy). W kwiatach znajdziemy natomiast flawonoidy (np. rutyna), kwasy organiczne, olejek eteryczny, garbniki, saponiny, związki triterpenowe, kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy, które zapobiegają degradacji kolagenu) oraz sole mineralne.

Czarny bez jest naturalnym kosmetykiem, który doskonale radzi sobie z trudną skórą. Kosmetyki z ekstraktem z kwiatów i owoców czarnego bzu, przy systematycznym stosowaniu:

- chronią naczynia włoskowate działając jako kuracja przeciw „pajączkom”,

- łagodzą podrażnienia, zaczerwienienia stany zapalne, działają wybielająco

- doskonale oczyszczają skórę i pobudzają jej ukrwienie, wzmacniaja naczyńka krwionośne,

- intensywnie działają antyoksydacyjnie i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i degradacją kolagenu

- koją, zmiękczają skórę i wygładzają zmarszczki,

- łagodzą skutki opalania i zmniejszają wpływ szkodliwego działania promieniowania UV.


Czarny bez: właściwości lecznicze kwiatów i owoców

Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.

Jeszcze większą różnorodność cennych substancji kryją w sobie owoce czarnego bzu: m.in. glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.

 

W związku z czarnym bzem trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

  • Owoce dzikiego bzu nie nadają się do spożycia na surowo. To samo dotyczy kwiatów czarnego bzu. Bez zawiera sambunigrynę, toksynę, która uwalnia cyjanowodór. Spożycie nieprzetworzonych owoców lub kwiatów może powodować bóle głowy i wymioty. Suszenie, zaparzanie, gotowanie niszczy toksynę i czarny bez jest bezpieczny.
  • Zbieramy wyłącznie dojrzałe owoce, całkowicie wybarwione na czarno. Czerwonawe i zielonkawe trzeba odrzucić.
  • Nigdy nie zjadamy zdrewniałych gałązek czarnego bzu – zawierają trujące toksyny.